Matkailutilan historia

Kauppila on yksi Ikaalisten ja Kartun kylän vanhoista kantatiloista. Se mainitaan ensimmäisessä maakirjassa 1541. Tilan pohjalaistyylisen vanhan päärakennuksen eli Pytingin rakensi Majuri Gustav Fredrik Grönhagen vuonna 1792.

Grönhagen palveli Ruotsin armeijassa ja osallistui mm. Suomen sotaan. Myöhemmin hän oli majurina Venäjän armeijassa. Pytinki oli alkuvuosinaan upseerien juhla- ja koulutuspaikka. Grönhagenin jälkeen Kauppilan maatilan ovat omistaneet mm. Wegeliuksen, Carlstedtin ja Rosendahlin suvut.

Nykyisen isäntäväen suku on omistanut maatilaa vuodesta 1885. Maatilan uudempi päärakennus valmistui 1898 ja tunnetaan nykyään nimellä Matkailutalo. Samaan aikaan rakennettiin kivinavetta ja melkein kaikki muut pihapiirin rakennukset. 1900-luvun alussa tilaan kuului 25 torppaa ja se olikin Ikaalisten suurimpia maatiloja.

Maatilamatkailu

Maatilamatkailutoiminta alkoi jo 1900-luvun alussa kun taloon tuli maksavia kesävieraita. He majoittuivat Pytingissä joka oli siihen aikaan tyhjillään. Vieraiden joukossa oli mm. piispa Yrjö Loimaranta, professori Zachris Castren sekä Strömmerit ja tehtailija David Vaskinen perheineen. He viettivät Kauppilassa kuukausia, toivat mukanaan palvelusväkeä ja olivat omissa ruuissa.

Talon poika Kalle oli yksi Saksassa koulutetuista Jääkäreistä. Kallen asepuvut ja muuta materiaalia on kerättynä tilan museoon. Vuoden 1918 sodan aikana Kauppila oli tukikohtana ja säilyi onnekkaasti ilman tuhoja. Ikaalisten taistelut käytiin Kyrösjärven pohjois- ja eteläpuolella Kartun jäädessä siihen väliin. Jääkäri Kauppila otti osaa taisteluihin Kalevankankaalla, Tampereella, Rajamäellä, Tarpilassa ja Raivolassa

Presidentti Kekkonen seurueineen vieraili Kauppilassa 1967.

Vuonna 1988 aloitettiin nykyinen maatilamatkailutoiminta.

Kauppilan tilamuseo avoinna tilauksesta ryhmille